George Balint

Țara surâsului
iunie 26, 2018
Mulțumim pentru susținere
iulie 3, 2018
Țara surâsului
iunie 26, 2018
Mulțumim pentru susținere
iulie 3, 2018

Absolvent al claselor de compoziție (Ștefan Niculescu) și dirijat (Iosif Conta, Constantin Bugeanu și Cristian Brâncuși) din cadrul Conservatorului de Muzică din București, George Balint (n. 1961) a colaborat cu Teatrul Național de Operetă din 1990, iar din 2001 este dirijor permanent la această prestigioasă instituție de spectacol liric. Are în portofoliu numeroase titluri din repertoriul de gen, dar și lucrări de operă și simfonice.

Desfășoară o intensă activitate componistică, având lucrări camerale, simfonice,  vocal-simfonice, corale și de operă programate în toate edițiile festivalurilor Săptămâna Internațională a Muzicii Noi și Meridian organizate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și în ultimele patru ediții ale Festivalului Internațional George Enescu. Opusurile sale au fost onorate adesea cu premii ale UCMR, precum și cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române (2002).

Pe linie didactică, G. Balint este conferențiar la departamentul Arte al Universității din Pitești și profesor asociat la Universitatea de Muzică din București.
Publică frecvent articole de eseistică și muzicologie, fiind totodată editorialistul revistei Actualitatea Muzicală (publicație a UCMR), unde activează și ca redactor șef.
Este semnatarul a două volume de eseistică apărute la Editura Muzicală: Opera Sonoră – niveluri în perspectivă oblică (2015) și Privirea estetică – încercare în contemplarea muzicii (2018).

 

btn-lounge-down