“Liliacul” (în germană, „Die Fledermaus”) este o operetă în trei acte de Johann Strauss – fiul (25 octombrie 1825 – 3 iunie 1899), cu un libret de Karl Haffner și Richard Genée după vodevilul “Le Réveillon” scris de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy. Premiera a avut loc la Viena, la „Theater an der Wien”, pe data de 5 aprilie 1874.
Doctor Falke, prietenul domnului Eisenstein, pune la cale o farsă, pentru a se răzbuna pe acesta pentru o poveste mai veche: după un bal mascat, Eisenstein l-a lăsat pe Falke beat într-o grădină publică, îmbrăcat în costum de liliac, spre batjocura mulțimii, motiv pentru care lui Falke i-a rămas porecla de „Liliacul”.
„Să facem un exercițiu de imaginație – haideți să încercăm găsirea unei justificări pentru incredibila blazare a Prințului Orlofsky. Pornind de la premisa că prințul este sincer în plictiseala sa cronică (altfel ce rost ar mai avea toată tevatura), credeți oare că la nici 20 de ani poate cineva, oricât de bogat și de răsfățat ar fi, să nu mai găsească vreo bucurie în multitudinea de plăceri pe care i le oferă viața? Iar acest comportament hedonist mă duce cu gândul la un celebru personaj victorian, Dorian Gray, care, la rândul său, mă duce cu gândul la un alt celebru personaj victorian, Contele Dracula. Iar de la „Dracula” la „Liliacul” mai este de făcut un singur pas… în cheie victoriană, bineînțeles. Ca exercițiu de imaginație, vă invit să-l facem împreună!” Cătălin Voineag – regizor artistic Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”