Alexandru Ilie

Iulian Rădoi
martie 21, 2022
Andrei Ciobanu
martie 21, 2022
Iulian Rădoi
martie 21, 2022
Andrei Ciobanu
martie 21, 2022

Născut în București în data de 03 august 1988, Alexandru ILIE a arătat o înclinație către domeniul muzical încă din copilărie. Părinții l-au încurajat și i-au îndrumat pașii spre COLEGIUL NAȚIONAL DE MUZICĂ „GEORGE ENESCU”. A urmat UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE MUZICĂ DIN BUCUREŞTI  pe care a absolvit-o în 2011, la clasa Maestrului Petru Andriesei și închieie programul de Master – Secţia Stilistică Dirijorală la clasa Maestrului Horia Andreescu.

            Alexandru Ilie a participat la numeroase concursuri obținând premii remarcabile:

  • Premiul pentru „Cel mai bine clasat dirijor român” și Locul III la Concursul Internaţional “Jeunesses Musicales”
  • Premiul I și Premiul III la Concursul Național de Dirijat „Ionel Perlea”
  • În 2016 a atins semifinala Concursului Internațional de Dirijat „Felix Mendelssohn”, ocupând locul 5 din 240 de participanți
  • În 2022 participă la Concursul Internațional „Arthur Nikisch” devenind semifinalist, ocupând locul 4 din 66 participanți

Având o vastă experiență, Alexandru Ilie colaborează frecvent cu Filarmonicile din orașele României, precum: Cluj, Timișoara, Iași, Piteşti, Ploieşti, Bacău, Rm. Vâlcea, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Botoșani, Craiova, Târgoviște, dar și cu orchestre naționale: Orchestra Simfonică București, Camerata Regală, Orchestra Operei Braşov, Opera Română Craiova, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret din Iaşi, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Concertino, Philarmonia București.

În paralel cu activitatea clasică, Alexandru Ilie iubește să aducă în fața publicului concepte „fusion”, având colaborări cu artiști ai muzicii ușoare (Marius Moga, Nico, Marcel Pavel, Andra, Paula Seling, Ovidiu Anton).

În prezent, este dirijor permanent la două dintre instituțiile de profil din Capitală: Opera Comică pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Este fondator/co-fondator al Cameratei Intermezzo, Corului Regal și VIBE Orchestra.

btn-lounge-down