Concert extraordinar

Amore Mio!
aprilie 15, 2024
Musicalul Eliza
aprilie 25, 2024
Amore Mio!
aprilie 15, 2024
Musicalul Eliza
aprilie 25, 2024

Concert extraordinar

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” vă invită la un concert extraordinar cu participarea sopranei albaneze de renume mondial, Inva Mula. Pe scena Operetei vor urca soprana Ionela Mani și soțul său, tenorul Gjergji Mani, alături de invitatul special, tenorul Daniel Magdal, directorul artistic al Operei Naționale București, iar dirijorul Alexandru Ilie va conduce Orchestra Teatrului Națională de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Programul concertului va include o gamă variată de lucrări aparținând genului cult, dar și piese populare, din patrimoniul muzical albanez, românesc și universal. Inva Mula va interpreta lucrări precum Agimet shqiptare, compusă chiar de tatăl său, compozitorul albanez Avni Mula, sau Te iubesc, din opereta „Lăsați-mă să cânt”, de Gherase Dendrino, în duet cu Gjergji Mani. Invitatul special, tenorul Daniel Magdal, va interpreta piesele Olé toréro, din opereta „Andaluzia”, de Francis Lopez, și No puede ser, din zarzuela La tabernera del puerto, de Pablo Sorozábal. Cuplul de artiști româno-albanez Ionela și Gjergji Mani va încânta publicul cu piese precum Lule lu (cântec arbăreș, al albanezilor din Italia), Ky marak (piesă din folclorul albanez), Marjelo (cântec din Shkodra, nordul Albaniei), dar și lucrări românești, precum Lie, ciocârlie sau Cine iubește și lasă.

Organizatorul evenimentului, Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), este organizația reprezentativă a minorității naționale albaneze. Obiectivele principale ale ALAR vizează promovarea valorilor culturale ale comunității albaneze din România și ale națiunii albaneze, în general, precum și consolidarea relațiilor istorice profunde dintre popoarele român și albaneze. Asociația editează și tipărește cărți și publicații periodice, desfășoară acțiuni și evenimente culturale, educaționale și comunitare și intermediază legăturile dintre instituțiile și organizațiile din România și Albania.

Concertul extraordinar din data de 24 mai 2024 este realizat cu sprijinul financiar al Guvernului României, acordat organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, prin intermediul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI).

Inva Mula (n. 1963) este una dintre vocile importante ale scenei muzicale internaționale. Născută la Tirana, în Albania, într-o familie de artiști, Inva Mula și-a construit o carieră extraordinară pe întreg mapamondul. În anul 1988 a câștigat concursul „George Enescu” de la București, iar în anul 1993 a fost laureata premiului competiției Operalia, a lui Plácido Domingo, desfășurată la Paris. Acest moment a marcat și ascensiunea spectaculoasă a artistei, care a urcat, de-a lungul anilor, pe scenele marilor opere ale lumii: Opéra Bastille din Paris, Bruxelles, Munchen, Oslo, Teatro alla Scala din Milano, Arena din Verona, Tokyo, Bilbao, Toronto, Dubai etc. Ea este bine cunoscută publicului occidental și drept vocea Divei Plavalaguna din filmul The Fifth Element (Al cincilea element), în regia lui Luc Besson.

Gjergji Mani (n. 1990) este originar din Albania și în prezent este solist al Operei Comice pentru Copii din București. În copilărie, a câștigat numeroase festivaluri și a studiat flaut și chitară clasică, ulterior luând lecții de canto cu marele tenor albanez, Gjergji Sulioti. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și a cântat pe scene din România și Albania, inclusiv cu Filarmonica Argostoli din Grecia, sub îndrumarea sopranei Marina Krilovici.

Ionela Mani (n. 1990) a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa sopranei Maria Slătinaru Nistor. S-a remarcat încă din anii de școală generală, fiind aleasă solistă a grupului folcloric „Drăgaicele”, cu care a participat numeroase festivaluri și concursuri. Colaborează cu numeroase instituții de profil din țară și din străinătate, precum Filarmonica Craiova, Opera Comică pentru Copii București, Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Filarmonica Kefalonia din Grecia, Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău etc.

Daniel Magdal (n. 1966) este solist și director artistic al Operei Naționale din București. S-a născut la Iași, unde a absolvit cursurile Liceului de Artă ,,Octav Băncilă” și ale Academiei de Artă ,,George Enescu” – secția canto la clasa Maestrului Octavian Naghiu-Alba. După absolvirea cursurilor Academiei a fost angajat ca solist al Operei Naționale Iași ca tenor liric-lejer, iar laînceputul anilor ’90 a emigrat în Germania, unde a evoluat pe scenele multor teatre, abordând repertoriul pentru tenor lirico-spinto și mai târziu cel pentru tenor spinto-dramatic. Evoluția sa în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europa, dar și din America și Asia. Printre operele importante unde a evoluat se numără: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Saarbrücken, Staatsoper Hannover, Theater Klagenfurt, Theater Innsbruck, Oper Essen, Staatsoper Prag, Oper Maribor, Opera de Stat Sofia și multe altele. În anul 2004 a debutat la Opera Națională București în rolul Radames din opera „Aida”, iar din stagiunea 2018-2019 este solist al Operei.

btn-lounge-down