România miraculoasă

ANUNȚ | Consurs organizat în vederea ocupării unui post de consultant artistic
octombrie 3, 2024
Piano Colours
octombrie 8, 2024
ANUNȚ | Consurs organizat în vederea ocupării unui post de consultant artistic
octombrie 3, 2024
Piano Colours
octombrie 8, 2024

De ce România miraculoasă?

România a fost considerată întotdeauna un spațiu spiritual bogat în resurse artistice și modalități de exprimare. Poporul român a creat, prin folclor și prin arta cultă, opere inegalabile pentru patrimoniul lumii și a dat oameni de cultură care au împletit specificul românesc cu arta europeană în cele mai artistice și spectaculoase modalități.

În interviurile sale, George Enescu îndemna compozitorii români să creeze muzică specific românească, valoroasă prin etosul aparte perceput nu doar de concetățeni, dar și de publicul din afara țării. El însuși a fost un ambasador al României, de fiecare dată când a avut ocazia:

“Aș dori să spun doar un cuvânt despre muzica propriei mele țări (…) Contrar aparențelor, România nu este o țară slavă, ci una latină. (…) Muzica noastră, destul de stranie, e influențată nu de caracterul slav, ci de cântecele populare indiene și egiptene, introduse de membrii acestor descendențe îndepărtate, acum clasați drept țigani, aduși ca sclavi în România de către cuceritorii romani. Caracterul profund oriental al muzicii noastre folclorice derivă din aceste surse și posedă o savoare pe cât de singulară, pe atât de frumoasă. ” (articol publicat în Documente din arhiva M.N.G.E. – articole de presă despre George Enescu, vol. V, 1923- 1931).

Muzica românească este bogat reprezentată la nivel înalt în spațiul european și profund apreciată. Însă, în vârtejul ultimelor decenii, în care totul se globalizează și se consumă repede, poporul român a fost dornic de descoperirea lumilor interzise în perioada comunistă și a fost, de asemenea, timorat în a-și promova și prețui valorile, de multe ori asociate cu politica agresivă promovată de acel regim.

Ne aflăm într-un moment în care generațiile tinere se întorc către origini și se află în căutarea identității naționale, pentru a-și construi o structură emoțională și culturală stabilă, bazată pe realitate și valori.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asociația Culturală Mklasica Melos

Asociaţia Culturală MKlasica Melos a luat fiinţă în anul 2020 la iniţiativa pianistei Andreea Butnaru, a violoncelistului Florin Mitrea şi a violonistului Adrian Florescu.

Misiunea asociației este de a aduce la lumină, prin intermediul diferitelor proiecte și inițiative artistice –  concerte, expoziții, ateliere și evenimente educative – , valorile culturale românești, deoarece arta şi exprimările ei sunt destinate tuturor, fără discriminări de orice fel.

Gândită de artişti pentru artişti şi public, asociaţia oferă o continuare firească a activităţii artistice a Ansamblului Musica Viva și își propune să ofere atât promovare, cât și sprijin practic, asigurând un mediu propice pentru înflorirea talentului și oportunități de expunere în fața publicului și a comunității culturale. Contribuim la dezvoltarea unei societăți culturale și artistice puternice, în care valorile și tradițiile românești sunt apreciate și transmise mai departe.

ECHIPA:

PREŞEDINTE: ANDREEA BUTNARU – PIANISTĂ
VICEPREŞEDINTE: ADRIAN FLORESCU – VIOLONIST
SECRETAR FINANCIAR: RODICA BUTNARU – PROJECT MANAGER
COORDONATOR ARTISTIC: FLORIN MITREA – VIOLONCELIST
COMUNICARE ŞI PR: MIHAELA VERDEŞ – JURNALIST

Prin urmare, Proiectul România Miraculoasă vine în întâmpinarea lor, invitându-i într-o călătorie sonoră prin patrimoniul muzical, cu o structură complexă de recitaluri camerale, însoțite de povestiri captivante și prezentări vizuale. Cele 7 evenimente vor aduce la lumină muzica clasică românească și europeană, lucrări inedite şi rar interpretate, și vor încuraja producția culturală prin înregistrarea şi oferirea lor, pe suport optic şi pe platforme online, îmbogăţind astfel repertoriile tradiţionale. Înregistrările pe suport optic vor fi ofere gratuit, în cadrul unor iniţiative educative ale Radio România şi ale partenerilor, unor reprezentanţi ai publicului tânăr.

Muzica românească va pătrunde în casele și inimile ascultătorilor, aducând cu sine emoția și rafinamentul unei tradiții muzicale bogate și inepuizabile. “România Miraculoasă” crează o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație, luminând calea către o mai profundă înțelegere și apreciere a valorilor și identității culturale. Este o manifestare a creativității românești, cu un impact semnificativ asupra comunităților locale şi a celor naţionale, cu extensie spre mediul on-air şi online internaţional.

România a fost considerată întotdeauna un spațiu spiritual bogat în resurse artistice și modalități de exprimare. Poporul român a creat, prin folclor și prin arta cultă, opere inegalabile pentru patrimoniul lumii și a dat oameni de cultură care au împletit specificul românesc cu arta europeană în cele mai artistice și spectaculoase modalități.

Muzica românească a anilor 1900-1970 este încă insuficient reprezentată la nivel înalt în spațiul european, însă fiecare lucrare care apare pe scenele internaţionale este profund apreciată. Prin urmare, Proiectul România Miraculoasă vă invită într-o călătorie sonoră prin patrimoniul muzical, cu o structură complexă de recitaluri camerale, însoțite de povestiri captivante și prezentări vizuale. Cele 7 evenimente vor aduce la lumină muzica clasică românească și europeană, lucrări inedite şi rar interpretate, realizând o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație, luminând calea către o mai profundă înțelegere și apreciere a valorilor și identității culturale.

Caracterul inovator al proiectului se reflectă în structurarea sa cu o componentă interactivă. Recitalurile sunt împletite și completate de poveşti captivante, care reflectă atât etosul creatorilor, cât şi temperamentul interpreţilor, creând astfel o experiență artistică memorabilă și accesibilă pentru toate categoriile de vârstă.

În interviurile sale, George Enescu (1881 – 1955), prezent în această seară cu Serenada Îndepărtată pentru trio cu pian îndemna compozitorii români să creeze muzică specific românească, valoroasă prin etosul aparte perceput nu doar de concetățeni, dar și de publicul din afara țării. El însuși a fost un ambasador al României, de fiecare dată când a avut ocazia, a creat burse şi oportunităţi pentru tinerii români talentaţi şi a militat pentru introducerea lucrărilor româneşti în repertoriile stagiunilor europene.

A doua capodoperă a recitalului este Suita în stil Românesc, op. 1, pentru vioară şi pian, compusă de Dumitru Bughici (1921-2008), muzician complex de origine evreiască, născut la Iaşi într-o familie de muzicanţi şi lăutari. A studiat mai întâi la Conservatorul din Iaşi, continuând formarea sa muzicală după război la Leningrad. Imediat după terminarea studiilor a devenit profesor la Conservatorul din Bucureşti, unde a predat forme muzicale şi a intreprins cercetări în domeniul formelor, scoţând la lumină valoroase publicaţii, printre care primul Dicţionar românesc de forme şi genuri muzicale. Deţinător a numeroase premii prestigioase, a compus lucrări valoroase cu influenţe puternice folclorice, balete, muzică simfonică cu tendinţe programatice, lucrări corale şi camerale.

Nicolae Buicliu (1906-1974) s-a născut la Corabia, într-o familie de armeni din Basarabia. A urmat studiile muzicale la Conservatorul din Bucureşti şi apoi a studiat la Facultatea de Filozofie din capitală, unde a absolvit cu licenţa în estetică. Un mare profesor de contrapunct şi fugă, a compus muzică într-o multitudine de genuri – muzică de teatru, opere, muzică simfonică, lucrări corale, concertistice şi camerale. Creaţia lui se impune prin lirism şi atribute epice specifice spaţiului sonor al muzicii armeneşti, împletite pe structuri riguroase tradiţionale ale muzicii romantice şi post-romantice. În cadrul acestui proiect, este prezent cu Sonata pentru violoncel şi pian.

Achille-Claude Debussy (1862-1918) este considerat unul dintre cei mai influenţi compozitori ai tuturor timpurilor, prin îndrăzneala şi geniul cu care s-a desprins de normele academice ale tradiţiei vest-europene şi a creat stilul inovativ al impresionismului muzical, cu o finisare timbrală şi un ethos de natură profund subiectivă şi poetică. El este cel care a afirmat că “muzica nu este o dublură a versului, ea îi creează o dimensiune nouă”. A influenţat, precum George Enescu mai târziu, în mod definitiv parcursul muzicii culte în Europa şi a influenţat, direct sau indirect, aproape toţi compozitorii de după el, deschizându-le o uşă imaginară spre lumi sonore de o stranie frumuseţe. Trio-ul său pentru pian, vioară şi violoncel este una dintre capodoperele genului, cu structuri inovatoare dar armonii clasice, influenţate de muzica boemei pariziene a sfârşitului de secol XIX.

Ansamblul Musica Viva, promotor al României

 Proiectul reprezintă o inițiativă artistică deosebită a Ansamblului Musica Viva, care aduce în prim-plan atât tradiția, cât și inovația în limbajul muzical. Ansamblul propune repertorii care onorează moștenirea culturală, înfăţişând-o în exprimări artistice cu elemente noi.

Fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru, Musica Viva este un ansamblu cameral gândit, conceput şi realizat ca o manifestare dinamică a muzicii camerale clasice, cu tematici special concepute a fi originale şi autentice. Pasiunea pentru muzica de cameră a dat naştere unor proiecte de succes realizate în ţară şi în străinătate, care s-au extins la peste 200 de spectacole – muzicale, sincretice, educative -, filme, înregistrări, stagii de lucru cu tineri talentaţi.

Scopul nostru este să promovăm consecvent şi coerent tezaurul componistic românesc şi european, readucând la lumină lucrări aproape uitate sau foarte rar cântate şi oferindu-le o interpretare care să le redezvăluie valoarea, în cadrul muzicii europene.

România miraculoasă – când și unde?

Caracterul inovator al proiectului se reflectă în structurarea sa cu o componentă interactivă. Recitalurile sunt împletite și completate de poveşti captivante, care reflectă atât etosul creatorilor, cât şi temperamentul interpreţilor, creând astfel o experiență artistică memorabilă și accesibilă pentru toate categoriile de vârstă. Prin introducerea de piese noi, alături de cele deja consacrate, proiectul își propune să educe și să inspire publicul, adaptând mesajul artistic la nevoile și așteptările diverse ale audienței.

Proiectul demarează cu o serie de înregistrări la Radio România Muzical, în cele mai performante condiții de calitate audio. Călătoria muzicală continuă prin ţară, cu recitaluri la filarmonici şi instituţii muzicale de mare prestigiu.

Programul concertelor

Filarmonica “Ion Dumitrescu” – Râmnicu Vâlcea – 27 septembrie 2024
Filarmonica Piteşti – 14 octombrie 2024
Filarmonica “Oltenia” – Craiova – 15 octombrie 2024
Filarmonica “Lyra – George Cavadia” Brăila – 17 octombrie 2024
Ateneul Tecuci – Fundaţia Pelin – 18 octombrie 2024
Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian” – Bucureşti – 24 octombrie 2024

ARTIŞTII PROIECTULUI

ANDREEA BUTNARU – pianist, lector universitar doctor al Universității Naționale de Muzică din București
ADRIAN FLORESCU – violonist, membru al Orchestrei Naționale Radio
FLORIN MITREA – violoncelist, șef partidă ți membru al Orchestrei Naționale Radio
LUCIAN ZBARCEA – regizor muzical
DAN CORJOS – inginer de sunet
ANDREI NICOLESCU – creator vizual
ALMA ANDREESCU – regizor, creator conţinut pentru social media
MIHAELA VERDEŞ – coordonator promovare
MIHAELA IONESCU – grafică

PROIECT CO-FINANŢAT DE ADMINISTRAŢIA FONDULUI CULTURAL NAŢIONAL

PARTENERII NOŞTRI

Fundaţia Pelin
Radio România Muzical
Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”
Filarmonica “Oltenia”
Filarmonica Piteşti
Filarmonica “Ion Dumitrescu” – Rm. Vâlcea
Filarmonica “Lyra – George Cavadia” Brăila

PARTENERI MEDIA AI PROIECTULUI

Fundaţia Culturală “Augustin Buzura”
Radio România Cultural
Radio Trinitas
Bookhub.ro

btn-lounge-down