Liliacul

Distribuție

Eisenstein:  Alexandru Agarici
Rosalinda: Silvia Șohterus/Tina Munteanu
Falke: Cătălin Petrescu/Nicolae Lupu
Adela: Diana Țugui/Irina Baianț
Frosh: Lucian Ghimiși
Prințul Orlofski: Victor Bucur/Ernest Fazekas
Blind: Cristian Caraman
Alfred: Florin Budnaru
Frank: Mihnea Lamatic/Orest Pâslariu-Ranghilof
Ida: Letiția Vlădescu/Raluca Botez


ROLURI SECUNDARE ȘI FIGURAȚIE


Un poștaș: Andrei Tarcău
Valeți: Octavian Ștefănescu, Lorendi Rădulescu
Ajutoare bucătărie: Carmen Buterez, Raluca Herciu, Diana Petrache, Mihaela Ștefănescu
Bodyguarzi: Grigore Sebastian Eduard, Vasile Ștefan
Umbra lui Orlofsky: Marian Horhotă
Satiri: Galea Bobeicu, Cristian Osoloș
Escortă Orlofsky: Dana Hasiade
Actori păpușari: Cristian Florin Mitescu, Cutina Petriceanu, Ștefan Orlando, Marin Fagu, Georgiana Dinescu, Florentina Tănase
Acrobați: Melina Druță, Laurențiu Dănețeanu, Roxana Diaconu, Raluca Obreja, Diana Frencz
Barmani: Barmania 

Cu participarea Orchestrei, Corului și Baletului Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”

 


Descriere

„Liliacul”, una dintre cele mai cunoscute și apreciate operete ale lui Johann Strauss-fiul, a revenit în noiembrie 2010 în repertoriul Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”, marcând împlinirea a 55 de ani de la prima reprezentație a „Liliacului” pe scena Teatrului de Operetă, pe atunci Teatrul de Stat de Operetă, și a 120 de ani de la prima montare în România.

Reinterpretat într-o viziune contemporană, spectacolul aduce pe scenă personaje tip ale zilelor noastre, acțiunea fiind în sine o poveste despre moralitate și permisivitate, identități mascate și încurcate. Libretul, scris de Richard Karl Haffner și Richard Genée, după nuvela „Le Réveillon” de Meilhac și Halévy, vorbește despre baluri, valsuri, șampanie, dragoste, dar și despre adulter, minciună, lipsă de valori, rezolvate printr-o „veselă pușcărie” într-o lume a teatrului de orgoliu și a rătăcirii, plină de nefericiți care vorbesc despre fericire.Un bestiar al zilelor noastre, „Liliacul” este populat de personaje reprezentative pentru stilul de viață actual și pentru valorile pe care acesta le promovează. Spectacolul se desfășoară într-un decor minimalist, realizat pe modelul luxoaselor interioare semnate de designeri italieni, regizorul urmărind să surprindă, în acest decor elegant, lipsa de „eleganță morală” a personajelor; o lume îndrăgostită de ea însăși, care în lipsa raportării la adevăratele valori „promovează” viciul, puterea, importanța poziției sociale, minciuna interesul și cultul personalității. Montarea propune în permanență un spectacol în spectacol, în care personajele sunt la propriu și la figurat marionete ale modei și ale vremurilor aflate în atenția reflectoarelor, în timp ce spectatorii din lojă comentează acțiunile acestora ca pe un articol de tabloid.

„Pilon de bază al repertoriului de gen, Liliacul este, probabil, cea mai cunoscută operetă, valoarea partiturii muzicale asigurându-i accesul pe afișele multor teatre de operă, atât pe plan internațional cât și în România. În aceste condiții, calitatea muzicală a spectacolului se impune ca o cerință fundamentală, posibil eventual de eludat parțial numai dacă montarea este într-atât de spectaculoasă încât umbrește percepția sonoră. Ei bine, Răzvan Ioan Dincă a reușit să realizeze o montare care cu siguranță va stârni mult timp de acum înainte comentarii aprinse, pentru că, într-adevăr, regia sa este elementul primordial al spectacolului, factorul vizual și ideile creatoare depășind adesea în pregnanță fascinația valsului și celebritatea ariilor straussiene.”

Mihai Cosma – Art Act Magazine

Detalii spectacol

Un spectacol de Răzvan Ioan Dincă
Dirijor: Andrey Alekseev (Rusia)/Lucian Vlădescu
Decor: Angelo Linzalata (Italia)
Costumele: Oana Botez (S.U.A.)
Coregrafia: Florin Fieroiu
Animație cu papuși: Gabriel Apostol
Lighting design: Daniel Klinger
Maestru de cor: Gabriel PopescuVideo proiecție: Vinicio Bordin (Italia)
Măști de: Alexandru Rădvan și David Sandor
Asistent de regie: Raluca Popa
Asistent de scenografie: Sabina Spatariu
Asistent de coregrafie: Marian Horhotă
Asistent maestru de cor: Aurel Muraru
Asistenți video: Bogdan Nedelcu, Alin Gheorghe

Producător delegat general: Ofelia Stanciu

Galerie foto

X
Abonează-te acum la newsletter
Abonarea trebuie confirmată din adresa de email scrisă mai sus. Cei care se înregistrează cu adresă de yahoo, trebuie să adauge adresa noastră de email newsletter@opereta.ro la contact. Dacă nu este adăugată, este posibil ca newsletter-ele noastre să intre în folderul de spam.