versiune web | unsubscribe
‌
logo-opereta
‌
‌

ℤ𝕚𝕦𝕒 ℂ𝕦𝕝𝕥𝕦𝕣𝕚𝕚 ℕ𝕒ț𝕚𝕠𝕟𝕒𝕝𝕖

  În anul 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣, Ziua Culturii Naționale?? este sărbătorită de Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” prin muzică, proiecții de film și spectacole a căror menire este să demonstreze că arta și cultura, prin diferitele lor manifestări, unesc și sunt mijlocul de cunoaștere a celor care au trăit înaintea noastră, precum și a celor care ne sunt contemporani.

‌
‌

ℤ𝕚𝕦𝕒 ℂ𝕦𝕝𝕥𝕦𝕣𝕚𝕚 ℕ𝕒ț𝕚𝕠𝕟𝕒𝕝𝕖

porc ‌

  Fiind o zi dedicată tuturor românilor, ne-am gândit și la cei mai mici dintre noi, invitându-i astfel în prima parte a zilei la spectacolul “O poveste a porcului” semnat Teatrul Ion Creangă. Acesta va avea loc în sala Teatrului nostru între orele 1️⃣1️⃣:0️⃣0️⃣- 1️⃣2️⃣:1️⃣5️⃣.

Cumpără bilete
‌
‌

afis Romania Universalis f ‌

 Vă invităm apoi, între orele 1️⃣3️⃣:0️⃣0️⃣-1️⃣4️⃣:0️⃣0️⃣ în foaierul Teatrului, unde veți lua parte la un recital sub genericul “Romania Universalis”, un concept original propus de violonista Diana Jipa și de pianistul Ștefan Doniga, carora li se vor alătura Mihai Urzicana și George Vîrban, tenori ai Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”.
Evenimentul urmărește a pune în valoare bogăția și diversitatea resurselor culturale din spațiul istoric românesc, programul recitalului dezvoltând o idee inedită, fiind alcătuit din piese ce aparțin unor compozitori români de diverse origini etnice, provenind din diverse regiuni geografice și istorice românești.
Și pentru ca sunt lucrări ce se întind pe mai bine de 1️⃣3️⃣0️⃣ de ani de muzică, totul devine deosebit de reprezentativ pentru ceea ce înseamnă muzica românească în ansamblul său, alături de pagini aparținând lui George Enescu, Gheorghe Dima, Gherase Dendrino, fiind prezente creații semnate de Béla Bartók, Walter Klepper, Alfonso Castaldi, Theodor Rogalski, Eugen Doga, sau Grigoraș Dinicu. Fiecare dintre aceste lucrări reprezintă un univers cultural aparte, unic și foarte specific în sine și, în același timp, deosebit de important în ansamblul culturii naționale românești.

Cumpără bilete
‌
‌

‌ Wild Danube final

Ne mutăm înapoi în sala de spectacole pentru a lua parte la ultimele două proiecte culturale ale zilei.
Așadar, între orele 1️⃣5️⃣:0️⃣0️⃣ - 1️⃣6️⃣:3️⃣0️⃣ veți putea urmări filmul documentar intitulat "Wild Danube” (Delta Sălbatică), gazda dumneavoastră fiind chiar Charley Ottley, producătorul acestui documentar, care vă va fi alături pentru a vă vorbi despre demersul sau cinematografic monumental și impresionant. De-a lungul călătoriei sale prin locurile unice din Delta Dunării, veți avea ocazia de a-i întâlni pe localnici și pe cei care luptă pentru a proteja acest ecosistem. Echipa a vizitat locuri precum Jurilovca, Sarichioi, Sfântu Gheorghe, Sulina, Crişan (locul de naștere al campionului olimpic Ivan Patzaichin), Mila 2️⃣3️⃣, Caraorman, Letea, Sfiștofca şi Enisala.
Premiera a avut loc pe data de 1️⃣ Decembrie 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣, documentarul fiind dedicat memoriei marelui campion Ivan Patzaichin (2️⃣6️⃣ Nov.1️⃣9️⃣4️⃣9️⃣ - 5️⃣ Sept. 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣).

Cumpără bilete
‌
‌

‌ Dacika Symphonic final

Ziua va culmina cu un spectacol inedit de muzică electronică de inspirație populară (orele 1️⃣9️⃣:0️⃣0️⃣). Intitulat “Dacika”, acesta reprezintă o reinterpretare a filonului folcloric românesc prin adaptarea acestuia la ritmurile şi formele de expresie muzicală şi procedeele tehnice de ultimă generaţie. Efectul acestei muzici asupra auditorului este unul impresionant, publicul fiind fascinat de spectaculozitatea efectelor sonore, de spaţialitatea neaşteptată pe care încadrarea sonorităţilor electronice profund elaborate o conferă temelor folclorice arhicunoscute.
Dincolo însă de măreţia abordării, senzaţiile pe care muzica realizată de compozitorul Mihai Toma le creează, sunt cele de rafinament şi bun gust, subtilitatea prelucrării tematice făcând dovada unei foarte bune cunoaşteri a stilului utilizat.
Genul abordat este cel al muzicii electronice monumentale, pornind de la prelucrarea de teme muzicale româneşti de factură folclorică şi cultă. Orchestraţiile pieselor variază de la utilizarea ritmurilor tribale ritualice și a percuțiilor epice, combinate cu sunete sintetice şi instrumente etnice, până la texturi sonore liniştitoare, eterice, de inspiraţie New Age.
Astfel, cu ajutorul fluierului, pianului, viorii, orchestrei, al corului și al sintetizatoarelor, Mihai Toma actualizează esenţa expresiei muzicale de tip popular, integrând-o necesităţilor culturale ale prezentului.
Piesele din repertoriul spectacolului vor fi interpretate de Bianca Ionescu-Ballo și Daniela Bucșan acompaniați de Diana Jipa (vioară), Ștefan Doniga (pian), Alexander Benavides (percuție), orchestra și corul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian".

Cumpără bilete
‌
‌

Vă așteptăm pe data de 1️⃣5️⃣ Ianuarie 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ pentru a petrece împreună o zi întreagă dedicată bogăției și valorii culturii române.

Informații despre stagiunea 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣-2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” le puteți afla de pe site-ul oficial: www.opereta.ro, de pe pagina de Instagram opereta.ro, sau de pe pagina de Facebook a teatrului: OperetaIonDacian.
Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe site-urile www.opereta.ro și www.ticketstore.ro cât și de la casa de bilete aflată în incinta teatrului din Bulevardul Octavian Goga, nr.1️⃣, sector 3️⃣.

#Teatrul #National #Opereta #Musical #IonDacian

‌
‌
Ați primit acest e-mail pentru că v-ați abonat la Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian ca . Dacă nu mai doriți să primiți mesaje vă rugăm unsubscribe
© 2025, toate drepturile rezervate |    Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian
InstagramShare this on FacebookYoutube
‌