Recital vocal-instrumental de muzică românească

Anais pe scena Teatrelli
ianuarie 8, 2016
Anais pe scena Teatrelli
ianuarie 8, 2016

Recital vocal-instrumental de muzică românească

RECITAL VOCAL-INSTRUMENTAL DE MUZICĂ ROMÂNEASCĂ, LA CENTRUL NAȚIONAL DE ARTĂ „TINERIMEA ROMÂNĂ”

Duminică, 20 martie, de la ora 19:00, în sala Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” are loc un recital vocal-instrumental susținut de soprana Tina Munteanu, prim-solistă a Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”, alături de violonista Geanina Meragiu, concertmaestru în cadrul Orchestrei Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”, și de pianistul Ştefan Doniga.

Programul recitalului cuprinde câteva dintre cele mai îndrăgite pagini muzicale din creația compozitorilor români, evidențiind legături surprinzătoare între genuri, epoci și stiluri creatoare. Astfel, este creionat un inedit portret componistic de fragedă tinerețe a lui George Enescu prin două creații instrumentale timpurii – Balada pentru vioară și Pavana pentru pian, precum și o interesantă corespondență tematică între Balada lui Ciprian Porumbescu și opereta construită de Gherase Dendrino, o jumătate de veac mai târziu, chiar în jurul imaginii și muzicii sale: „Lăsați-mă să cânt”. Intenția este aceea de a prezenta dintr-o perspectivă aparte un repertoriu cunoscut, bogat în variate ritmuri și intonații de sorginte folclorică, prelucrate sau citate, în limbaj tradițional sau contemporan, de unii dintre cei mai importanți creatori de muzică românească.

Tina Munteanu este absolventă a Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” și a Universității Naționale de Muzică din București. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții muzicale de prestigiu din țară, printre care Orchestra Națională Radio, Opera Națională București, Opera din Brașov sau Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova. Laureată a numeroase concursuri naționale de lied, este deținătoarea Premiului special al juriului la Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée”. A participat la numeroase turnee internaționale în Spania, Belgia, Rusia, Franța, Ucraina și Ungaria. Repertoriul său cuprinde rolurile Mimi și Musetta din „Boema” de Giacomo Puccini, Tatiana în „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, Hanna din „Văduva veselă” de Franz Lehár, rolurile titulare din „Contesa Maritza” și „Silvia” de Emmerich Kálmán, Rosalinda din „Liliacul” de Johann Strauss-fiul, Micaela din „Carmen” de Georges Bizet și Giulietta din „Les Contes d’Hoffmann” de Jacques Offenbach.

Geanina Meragiu este concertmaestru în cadrul Orchestrei Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”, fiind implicată în toate proiectele majore ale instituției, și face parte din cvartetul „Bella Musica”, o formaţie instrumentală cu o viziune artistică flexibilă, cuprinzătoare, pe fundamentul căreia sunt iniţiate şi susţinute, atât muzical cât şi organizatoric, evenimente culturale de cele mai diverse facturi. Repertoriul pe care acest ansamblu l-a abordat de-a lungul timpului acoperă întreaga paletă stilistică muzicală, de la creaţia barocă până la cea modernă, de la lucrări festive până la cele de inspiraţie populară şi muzică de divertisment.

Ştefan Doniga a concertat până acum alături de numeroase orchestre simfonice ale filarmonicilor din România, precum şi în compania Orchestrei Filarmonicii din Razgrad (Bulgaria) şi a prestigioasei orchestre cehe „Camerata Janáček”. A susţinut recitaluri pe scene din ţară, dar şi peste hotare, în Luxemburg, Ungaria, Austria, Slovacia și Norvegia. Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexander Skriabin, imprimarea fiind realizată live, în timpul unui recital susţinut la Ateneul Român.

Biletele sunt disponibile online la adresa bilete.opereta.roși la Casa de bilete a Operei Naționale București (B-dul Mihail Kogălniceanu nr. 70-72, sector 5 – program de luni până duminică, între 9:00-13:00 și 15:00-19:00).

Detalii spectacol

Recital vocal-instrumental de muzică românească
Duminică, 20 martie 2016, ora 19:00
Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Tina Munteanu – soprană
Geanina Meragiu – vioară
Ștefan Doniga – pian

PROGRAM

Tudor Ciortea – „Joc” (prelucrare de Ștefan Doniga)
Filaret Barbu – Aria Anei din opereta „Ana Lugojana”
George Enescu – Balada pentru vioară
George Enescu – „Pavana” din Suita pentru pian nr. 2 în Re Major, op. 10
Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară
Gherase Dendrino – Aria Berthei din opereta „Lăsaţi-mă să cânt”
Constantin Dimitrescu – Dans țărănesc (prelucrare pentru vioară și pian)
Remus Georgescu – Interludiu și „Toccata” din Suita a II-a pentru pian
Grigoraș Dinicu – Hora staccato
George Grigoriu – Aria „Muzica” din opereta „Valurile Dunării”

btn-lounge-down