Contesa Maritza

 “Contesa Maritza”, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite operete ale lui Emmerich Kálmán

Maritza: Doina Scripcaru/Silvia Șohterus
Tassilo: Alfredo Pascu/Florin Budnaru
Liza: Gabriela Daha/Mediana Vlad/ Amelia Antoniu
Jupan: Cătălin Petrescu
Ioța: Orest Pîslariu-Ranghilof/ Mihnea Lamatic
Bozena: Camelia Rădulescu
Ceko: Arnold Mack
Manja: Claudia Măru-Hanghiuc/Raluca Ciocă/ Gladiola Nițulescu
Ilka: Jeaninne Bradler
Berko: Răzvan Rusu

Cu participarea Orchestrei, Corului și Baletului Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”


Descriere

Această cunoscută și îndrăgită operetă a lui Emmerich Kálmán este o prezență obișnuită pe scenele lirice din România. Ca parte a proiectului de reteatralizare a operetei și din dorința de a oferi publicului modern acces la sincretismul propriu genului, actuala montare a „Contesei Maritza” a deplasat timpul acțiunii înapoi cu aproape un secol în scopul de a evidenția farmecul intrigii. Libretul operetei „Contesa Maritza” se bazează pe „Romanul unui tânăr sărac” de Octave Feuillet.Premiera absolută a celebrei operete a avut loc la Viena, la 28 februarie 1924, cu Hubert Marischka în rolul contelui Tassilo, și a avut 374 de reprezentații.La noi în țară, prima reprezentație a spectacolului a fost cu trupa lui N. Leonard, în anul 1927. La Teatrul de Stat de Operetă din București, „Contesa Maritza” a avut premiera la 16 decembrie 1967. Versiunea în limba română a fost semnată de V. Timuș și M. Păun.

„Decorul lui Jozsef Werner este de bun gust și are exact atâta somptuozitate cât trebuie. Costumele Doinei Levintza sunt extraordinar de inventive și de frumoase. Nu știi ce să admiri mai mult: rochiile multicolore ale țigăncilor, cele alb-roz ale țărăncuțelor, sau cele înfoiate ale aristocratelor.(...)Reproducerea pe calc a fragmentelor de partitură este o idee excelentă și foarte bine realizată grafic. Ca regizor și ca director, Răzvan Dincă a dat o nouă strălucire operetei, fiind atent la dramaturgie, dar și la detaliile legate de cor și de decor. Entuziasmului său îi răspund entuziasmul publicului, dar și aprecierile cunoscătorilor.”

Adrian Mihalache, Adevărul, noiembrie 2007

Detalii spectacol

Data premierei: 28 octombrie 2007

Operetă în două acte de Emmerich Kálmán
Libretul de: Julius Brammer și Alfred Grünwald
Versiunea românească a libretului: V. Timuș și M. PăunRegia și adaptarea libretului: Răzvan Ioan Dincă
Dirijor: István Silló/ Ciprian Teodorașcu
Costumele: Doina Levintza
Scenografia: Joszef Werner
Maestru de cor: Gabriel Popescu
Asistent de regie: Cătălin Petrescu

Galerie foto

X
Abonează-te acum la newsletter
Abonarea trebuie confirmată din adresa de email scrisă mai sus. Cei care se înregistrează cu adresă de yahoo, trebuie să adauge adresa noastră de email newsletter@opereta.ro la contact. Dacă nu este adăugată, este posibil ca newsletter-ele noastre să intre în folderul de spam.