Festivalul „Ion Dacian” 08 – 12 noiembrie 2017

La început de noiembrie, Opereta bucureşteană împlinește 67 de ani. Ne dorim să o aniversăm cu un nou festival, gândit ca un omagiu adus renumitului tenor român, prim- solist, regizor și director al Teatrului de Operetă din București, Ion Dacian.

Născut la 11 octombrie 1911, Ion Dacian (pe numele real, Ion Pulca) își începe cariera muzicală în 1934, la Opera Română din Cluj, pe scena căreia interpretează 18 roluri. În 1939 este angajat la Teatrul de Operetă și Revistă „Alhambra” din București de către directorul acestuia, Nicolae Vlădoianu , care îi și schimbă numele din Pulca în Dacian. În perioada 1942–1947 este co-director al Teatrului Alhambra, interpretând roluri de june-prim în toate spectacolele.

În 1950 se înființează Teatrul de Stat de Operetă, Ion Dacian fiind angajat ca prim-solist al teatrului. În 1954, este primul interpret al rolului Ciprian Porumbescu din opereta „Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino. Unul dintre rolurile sale emblematice este Henry Higgins din „My Fair Lady” de Frederick Loewe (1968), primul musical realizat pe o scenă din România în propria sa regie.

La începuturile sale la Alhambra şi apoi la Teatrul de Operetă care astăzi îi poartă numele, Ion Dacian le-a avut ca partenere pe primadonele Maria Marini, Lulu Nicolau, Silli Popescu, Dia Panaitescu, Elisabeta Porumbiţă, Elena Zamora, Puica Alexandrescu, Denise Vrancea, Getta Mara, Lya Turowsky, Lilli Duşescu, Lucia Roic, Anna Kelly Vasilopol, Lidia Popescu, Corina Bărbulescu, Ştefi Pârvulescu, iar apoi, în ultimul deceniu şi jumătate al carierei, pe Valeria Rădulescu, Adriana Codreanu, Cleopatra Melidoneanu, Mireille Constantinescu. A cântat alături de alți tenori celebri: Viorel Chicideanu, Mihail Petculescu, Nicolae Ţăranu, Richard Deutsch, Petre Valentin, Ion Stoian, Anton Negoiţescu, Ludovic Spiess, Constantin Drăghici, Eugen Savopol, Eugen Fânăţeanu, Dorin Teodorescu, Cornel Rusu. În rolurile de subretă s-au perindat pe scenă Virginica Romanowsky, Fedora Gamberto, Elisabeta Henţia, Cella Tănăsescu, Valli Niculescu, Constanţa Câmpeanu, Marica Munteanu, Daniela Diaconescu,  iar rolul partenerului subretei, așa numitul „june comic”, era susținut cu succes de Bimbo Mărculescu, Toni Buiacici, George Hazgan, Ion Dinu, Virgil Bojescu, Sergiu Cioiu. Rolurile de bariton-bas erau interpretate de Mircea Nemens, Silviu Gurău, Nicolae Ionescu-Dodo, Duşan Bugarin, Iancu Groza, Gabriel Gheorghiu, Elizeu Simulescu.

 

În orice operetă, există roluri, interpretate de actori, care au și partituri muzicale; contemporani cu Maestrul au fost Maria Wauwrina, Silli Vasiliu, Ruxandra Argeşiu, Mia Chirilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Coca Enescu, Nae Roman, George Groner, Emil Popescu, Tiberiu Simionescu, Nelu Marinescu, Ştefan Teodoriu. Din generaţia de aur a lui Ion Dacian au făcut parte dirijori precum Gherase Dendrino, Constantin Rădulescu, Liviu Cavassi, Traian Mihăilescu, Mircea Ionescu, Mircea Luculescu, iar baletul Operetei avea soliști valoroși, precum Margareta Zirra, Andreea Constantinescu, Maria Mitrache, Elena Teodorescu, Indira Lupescu, Lansetta Cavassi, Alina Lavrov, Dana Florea, Victor Vlasse, Valeriu Tarna, Tudor Cotaibă sau Valeriu Florea.

Ion Dacian a fost cunoscut și ca libretist, el colaborând cu success la libretele multor operete româneşti precum „Ana Lugojana”, „Plutaşul de pe Bistriţa” şi „Târgul de fete” de Filaret Barbu dar şi la versiunea românească a multor librete ale operetelor compozitorilor străini, în mod deosebit în cadrul producţiilor regizate de el.

Ion Dacian a regizat, de-a lungul timpului, „Văduva veselă”, „Paganini”, „Ţara Surâsului”, „Contele de Luxemburg” de F. Lehár, „Sânge vienez” de J. Strauss, „Prinţesa circului” de E. Kalman, „My Fair Lady” de F. Loewe, „Suzana” de J. Gilbert.

A fost directorul teatrului timp de un deceniu din 1961 până în septembrie 1971. Se stinge din viață la 8 decembrie 1981.

 

În 1990, Teatrul de Operetă a fost redenumit Teatrul de Operetă "Ion Dacian". În anul 2000, prin hotărîrea guvernului, numele a fost schimbat în Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian" București. Din noiembrie 2016 Teatrul de Operetă devine Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

 

Program Festival "Ion Dacian"

 

Bonjour, bonne nuit, Paris! 

un spectacol de Dana Rotaru

8 noiembrie 2017, ora 19.00, în Sala Mare a Palatului Național al Copiilor.


Sus

Liliacul

operetă în 3 acte de Johann Strauss-fiul

9 noiembrie 2017, ora 18.30, în Sala Mare a Palatului Național al Copiilor


Sus

Opereta și Musicalul în culorile toamnei

11 noiembrie 2017, ora 19.00, în Sala Mare a Centrului Național de Artă Tinerimea Română

Detalii ...

Arii și duete de excepție din operete şi musicaluri vor fi interpretate de soliștii Teatrului Național de Operetă și Musical  “Ion Dacian”, acompaniați la pian de Gonul Aptula.

Distribuția: Doina Scripcaru, Tina Munteanu, Mioara Manea-Arvunescu, Amelia Antoniu, Daniel Madia, George Ionuț Vîrban, Florin Budnaru, Anton Zidaru


Sus

Victoria și-al ei husar

Operetă în 3 acte de Paul Abraham

12 noiembrie 2017, ora 18.30, în Sala Mare a Palatului Național al Copiilor


Sus

Parteneri media:

Agerpres, Evenimentul zilei, Capital, Șapte seri, Radio România Cultural, societateamuzicală.ro, mklasica.ro, eva.ro, Gold FM, ArtOut.

X
Abonează-te acum la newsletter
Abonarea trebuie confirmată din adresa de email scrisă mai sus. Cei care se înregistrează cu adresă de yahoo, trebuie să adauge adresa noastră de email newsletter@opereta.ro la contact. Dacă nu este adăugată, este posibil ca newsletter-ele noastre să intre în folderul de spam.